De olifant op uw energiefactuur

De zopas aangekondigde verhoging van de BTW op elektriciteit is de (voorlopig) laatste in een hele reeks maatregelen die de elektriciteitsfactuur gevoelig zullen doen stijgen.

Voor wie de draad kwijt is, zetten we alles nog even op een rijtje:

Al deze afzonderlijke stijgingen samengeteld, maakt dat op 1 jaar dit gemiddeld gezin (zonder zonnepanelen) haar energiefactuur ziet stijgen met 33%. En daarbij komt nu de BTW verhoging (of eerlijker: het niet-verlengen van de BTW-verlaging), waardoor de totale stijging meer dan 50% wordt.

Concreet: Dat gemiddelde VREG-gezin dat vorig jaar nog 658 euro betaalde, kijkt in 2016 voor een zelfde verbruik aan tegen een elektriciteitsfactuur van exact 1000 euro.

En dit komt niet doordat de energie zelf duurder werd, of omdat leveranciers meer marge willen maken. Integendeel. Als de prijs voor de energie zelf nog een 35% van de totale factuur bedroeg in 2014, zal dat in 2016 slinken tot 25%. De rest, 75%, vloeit rechtstreeks of onrechtstreeks naar de overheid of door de overheid gereguleerde structuren. Anders gezegd: mettertijd (en door verschillende regeringen waarin alle partijen betrokken waren) is driekwart van de energiefactuur gewoon een belasting geworden die niet op uw aanslagbiljet staat, maar via uw leverancier geïnd wordt.

Al deze tarieven, bijdragen, heffingen enz. hebben allemaal hun eigen verantwoording, en deze is zeker niet altijd slecht. Echt groene energie moet ondersteund worden, er moet geïnvesteerd worden in onze netwerken, consumptie mag belast worden, enz. Maar voor zoveel geld hebben we wel recht op een energiebeleid met een visie die verder gaat dan putten uit het verleden vullen en (gemeente-)begrotingen op orde houden.

Reacties

7 reacties voor “De olifant op uw energiefactuur”

 1. doris haaze on July 23rd, 2015 16:33

  Een enkel antwoord hierop SCHANDALIG Hoe moet ik mijn energiefactuur nog kunnen betalen want mijn gewaarborgd minim pensioen bedraagt nu 780,00 euro ?????????

 2. Erik de caluwe on July 23rd, 2015 20:11

  waar gaat dit eindigen ????

 3. stroomtarieven.be on July 24th, 2015 09:56

  Eigenlijk is het onjuist dat de tarieven “plots” de hoogte inschieten:

  1 januari 2015 is de achterstand inhalen van de (automatische) verhoging die er eigenlijk al in 2008-2009 had moeten zijn, maar die kunstmatig werd uitgesteld.
  5 april 2015 is een “herschikking” van een vorige herschikking. De gratis kWh werden immers door de (grotere) elektriciteitsdistributiegebruikers zelf betaald (voornamelijk de KMO’s dus) Er is dus geen globale stijging van de tarieven. Alleen een herschikking tussen gebruikers.
  1 juli 2015 is geen verhoging, maar een verlaging van het tarief voor de meeste verbruikers (de niet-PV-eigenaars)
  1 januari 2016 is zoals 1 januari 2015, een rechtzetting van kunstmatige niet-aanpassingen in 2009-2012.

 4. Koen on July 25th, 2015 01:17

  @stroomtarieven.be: betreffende punt 1 juli 2015. Als je gelooft dat door het invoeren van de prosumententax de energiefactuur van de andere consumenten zal verlagen geloof je wellicht ook nog in Sinterklaas! De DNB en hun aandeelhouders (=de gemeentebesturen die niet de ballen hebben om toe te geven dat ze hiermee onrechtstreeks extra gemeentebelasting heffen) hebben gewoon een nieuwe methode gevonden om hun kas te spekken!

 5. Joeri on August 4th, 2015 10:47

  Prachtig allemaal, vervuiling wordt meer belast en werken minder.
  Kernenergie wordt op termijn afgevoerd.
  Dit is de meest ecologisch verantwoorde regering ooit.
  Wie niet meer wil betalen voor electriciteit moet gewoon minder verbruiken, simpel toch?

 6. Lambie on August 10th, 2015 20:18

  @Joeri. Simpel wil zeggen alles zelf geloven wat je beweert. Waarom moet juist nu door alle gezinnen extra betaald worden voor Electriciteit? Mensen dwingen om in te leveren en tegelijkertijd extra belasten? Nog meer mensen in armoe drukken als crisisbeheersing is de spot drijven met elke logica om de economie een boost te geven. Salut en de kost

 7. pannecoucke bart on January 28th, 2016 19:38

  realiteit is dat factuur voor veel mensen nu al bijna niet meer betaalbaar is. Dit wordt zelfs toegegeven door de energieleveranciers die meer en meer wanbetalers hebben. als het nog eens 50 percent gaat stijgen en de gratis stroom is afgeschaft gaat er gauw toe leiden dat mensen in de kou gaan zitten om op de chauffage te besparen….
  En het feit dat 75percent van de factuur een verdoken belasting is, is rond uit schandalig

Reageer