Gasprijs “sp.a groepsaankoop” gekoppeld aan olieprijs

Opmerkelijk nieuws vorige week: Electrabel wint sp.a-groepsaankoop.

Eergisteren zijn ook de winnende tarieven bekend gemaakt op de website van Samen Sterker, het collectief dat de groepsaankoop organiseerde. En zoals gebruikelijk bij groepsaankopen zijn het inderdaad scherpe tarieven, zij het slechts voor één jaar geldig. Ook gebruikelijk, maar daarom niet minder vreemd: voor elektriciteit werd een vast tarief aangeboden, voor gas een variabel tarief.

Over die variabele gasprijzen was het voorbije jaar veel te doen.  De gasprijs voor consumenten was bij veel leveranciers gekoppeld aan de olieprijs, waardoor die de voorbije jaren sneller steeg dan de zuivere gasprijs op de groothandelsmarkt.

Gedurende gans 2012 voerde sp.a-minister Vande Lanotte een intensieve campagne tegen deze gas-olie-koppeling: “Ik verkoop u appelen. Maar als de prijs van de peren stijgt, gaat u meer betalen voor die appelen. En dat is schandelijk.

Uiteindelijk is die verplichte ontkoppeling er (nog) niet gekomen, en zitten we vandaag in een overgangsperiode. Dat is geen schande, een (olie-)tanker laten draaien gaat langzaam. Maar toch, het laatste dat je dan zou verwachten is dat het winnende gastarief van een “sp.a-groepsaankoop” anno 2013 nog gekoppeld is aan de olieprijs.

Rap even checken: onderaan de tariefkaart van de groepsaankoop staat de formule voor de winnende gasprijs: “0,00067+0,001xNGpi” waarbij NGpi staat voor 50% x TTF303 + 50% x GOL603/21,30.

Geen alledaagse wiskunde, maar gelukkig staat op de website van Electrabel een transparante uitleg: “GOL603 is het rekenkundig gemiddelde van de maandelijkse gemiddelden van de dagelijkse noteringen  [...] van stookolie 0,1% S gedurende de 6 maanden voorafgaand aan het trimester van levering, omgezet in €/ton.”

In mensentaal: de winnende gasprijs van deze groepsaankoop is voor 50% gekoppeld aan de olieprijs.

Voor alle duidelijkheid: dit is niet onwettelijk. En misschien niet eens nadelig voor de consumenten. Maar wel opmerkelijk, vonden wij. Want als de andere deelnemende leveranciers tijdens de veiling een gasprijs aanbieden die niet gekoppeld is aan olie, hoe beslis je dan wie het goedkoopste bod doet? Door appelen met peren te vergelijken?

Reacties

2 reacties voor “Gasprijs “sp.a groepsaankoop” gekoppeld aan olieprijs”

  1. Johan on May 30th, 2013 16:14

    Is jullie gasprijs gekoppeld aan de olieprijs ?

  2. Maarten De Cuyper on May 30th, 2013 16:16

    Dag Johan,
    Neen, de gasprijs van Elegant is niet gekoppeld aan de olieprijs. Hier vind je er meer info over: https://www.elegant.be/content/aardgas-0 (onderaan de pagina).

Reageer