Ook transmissiekost stijgt op 1 april

In het allesomvattende plan om de stijgende energiefacturen aan banden te leggen, zouden niet alleen de energieprijzen bevroren worden op/voor/omstreeks 1 april, maar ook de distributietarieven (zelfs tot 2014).

Maar niet alleen de leveranciers hebben moeite om prijzen te bevriezen. Ook sommige distributienetbeheerders (DNB’s) voelen de noodzaak om prijsverhogingen, in dit geval van de transmissiekost van Elia, door te rekenen aan de consument vanaf 1 april. Dat leert een snelle blik op de website van Infrax, de koepel van de zuivere intercommunale DNB’s. Geef bijvoorbeeld postcode 2020 in, dan krijg je voor het netgebied van IVEG (regio Antwerpen) dit overzicht:

overzicht tarieven infrax

Er is een lijst met tarieven, geldig van 1 januari tot (en met?) 21 januari, een nieuwe lijst vanaf 21 (22?) januari tot en met 31 maart 2012, en tenslotte een gloednieuw tarief vanaf 1 april.

Een vergelijking van de relevante parameters in de kolom “LS zonder piekmeting” (die geldt voor zowat alle particulieren), tot 31 maart en vanaf 1 april, leert het volgende (klik voor full-image):

ook transmissietarieven stijgen op 1 april

Besluit: de component “transmissietarieven”, goed voor zo’n 5% van uw elektriciteitsfactuur, zal vanaf 1 april (ook?) stijgen met 3,5% (alvast in het netgebied IVEG).

Gezien de commotie die ons vorig blogje veroorzaakte, hoeden we ons ervoor om hier zware conclusies uit te trekken. Maar toch een poging:

Zou het kunnen dat het doelgericht supprimeren van externe kosten (transmissiekost voor een DNB, internationale gasprijzen voor een leverancier) die inherent zijn aan het leveren van energie  – een tijdelijke bevriezing, jawel – veel te complex is om in een haastig geschreven wet vast te leggen? Eerder dan aan een bevriezing, heeft de sector vandaag nood aan duidelijkheid, voor alle betrokkenen.

Het staat u vrij deze oefening te hermaken voor de andere netgebieden, wij geven de voorkeur aan een terrasje (zonder terrasverwarming, dat spreekt). Tip: Eandis voerde deze (voor alle duidelijkheid: gerechtvaardigde) aanpassingen door op 1 maart, Infrax op 1 april. In het huidige klimaat maakt die ene maand een wereld van verschil …

Reacties

1 reactie voor “Ook transmissiekost stijgt op 1 april”

  1. Peter Herreman on April 19th, 2012 18:35

    De situatie is ettelijke keren erger: na overstap – na de contractdatum, dus zonder kosten – rekent electrabel mij €111,19 netwerkkosten voor 2 maand elektriciteit. De energiekost elektriciteit is €82,61 en dan zijn er nog €7,49 aan toeslagen.
    Waarom zou ik nog letten op het verbruik als de netwerkkosten zowat 140% van de verbruikskosten zijn.
    Ben ik paranoia als ik mij bedrogen voel?

Reageer