Over de overbevolkte V-test

De V-test van de VREG is al jaren een vaste waarde voor zij die op zoek zijn naar een nieuwe energieleverancier. En dat is de slimme marketeers van de grote jongens niet ontgaan. Het is bijna een sport geworden om, naast de bestaande tariefformules, een tarief te verzinnen dat bijzonder goed scoort in die V-test – ook al wordt het niet actief aangeboden aan de consument.

We deden de V-test even voor een gewone klant die bij Elegant zo’n 1000 euro op jaarbasis aan stroom zou betalen. Dit is het resultaat, gesorteerd op prijs:

v-test

Eerste vaststelling: er zijn 12 leveranciers actief, en we hebben de keuze uit 35 producten (eigenlijk nog een pak meer, maar de producten niet onmiddellijk te krijgen zijn hebben we alvast weggelaten). De “koplopers” zijn eni, Luminus en Electrabel met respectievelijk 6,6 en 5 verschillende tarieven voor elektriciteit.

Tweede vaststelling: de top 3 van de V-test bestaat uit tarieven van … jawel: eni, Luminus en Electrabel.

De merknaam staat dus wel bovenaan in de V-test, maar ondertussen biedt men ook nog vijf andere tarieven aan die helemaal niét bovenaan staan, integendeel:

luminus

Zou het kunnen dat grote merken die typisch de duurdere prijzen hanteren, ook één goedkoop tarief in de V-test zetten om het blazoen op te poetsen? Zou het kunnen dat deze producten niet actief gepromoot (mogen) worden? Hoog tijd om de aanbevelingen van de SERV serieus te nemen en de VREG, die zich bewust is van deze problematiek, snel de extra middelen te geven die ze nodig heeft.

Want de V-test, die wordt wél actief gepromoot. En die is intussen te belangrijk geworden om uit handen te geven aan die slimme marketeers.

Reacties

3 reacties voor “Over de overbevolkte V-test”

  1. Hendrik Mertens on April 19th, 2013 09:53

    Dank voor deze bijzonder leerrijke blogpost. Perfide lijkt me het goede woord om de werkwijze van de “groten” te omschrijven.

  2. Patrick Hauben on May 1st, 2013 12:49

    Hoe zit het met de prijs van jullie vaste vergoeding? Kan ik nergens een spoor van terugvinden…. daar zitten ook grote verschillen … graag VOLLEDIGE transparantie en informatie

  3. Maarten De Cuyper on May 1st, 2013 13:39

    onze vaste vergoeding bedraagt veertig euro per aansluiting en per jaar. dit leggen we uit op verschillende pagina’s van onze website, bv hier: https://elegant.be/elegant/elegant-in-10-vragen#t1n23

Reageer