Stop the madness, please!

Verontwaardiging alom deze ochtend: Electrabel en Luminus hebben toch gedurfd om hun gasprijzen aan te passen, ondanks de Grote Bevriezing. Agoria vreest extra inflatie, Vande Lanotte belooft een diepgaand onderzoek.

Nochtans was er 1 punt waarop de wazige bevriezingswet vrij duidelijk was: het niveau van de prijzen wordt bevroren op 1 april*. Dat is inmiddels ook bevestigd door de CREG, toch niet meteen de grote vriend van de grote energiereuzen. Dus, wat er gebeurt bij Electrabel en Luminus is perfect normaal en legaal.

Meer nog: alle leveranciers die een variabel tarief in de markt zetten, hebben nieuwe prijzen gepubliceerd op 1 april. En dat is perfect normaal, en legaal.

Dat blijkt duidelijk uit onderstaand overzicht, gebaseerd op de officiële tariefkaarten van de leveranciers. De kolom “april 2012″ is normaal het “bevroren” tarief, zijnde de bovengrens voor aardgasprijzen, tijdens de periode van de bevriezing.

stijgende gasprijzen ondanks bevriezing

Een paar zaken verdienen wat meer uitleg:

1) Alle prijzen verhogen met ongeveer 6%, behalve NUON (-0,23%) en Octa+(+20%). Waarom wederom alleen Electrabel en Luminus publiek aan de schandpaal genageld worden, is een raadsel. De verontwaardiging is dus minstens selectief en hoogstwaarschijnlijk gespeeld, vermits vandaag nog niet duidelijk is welke leveranciers de wet al dan niet zullen toepassen.

2) Nuon past ook gewoon haar formule toe, en die leidt blijkbaar deze maand tot een verlaging. Dit is een mooie illustratie dat “geïndexeerd” niet gelijk is aan “permanent stijgend”.

3) Octa+ heeft een extra hoog niveau ingestoken (4,34 €c/kWh) en geeft hierop een korting van 10%, zodat ze toch nog marktconform zijn (deze maand: 3,91 €c/kWh). De wet zegt niets over kortingen, dus het staat Octa+ vrij om tijdens de bevriezing haar prijzen te verhogen door de korting te verlagen.

4) Essent komt niet in het lijstje voor, omdat zij ervoor kozen om tijdens de bevriezing alleen nog vaste tarieven aan te bieden.

Laten we hopen dat de overheid niet met veel bombarie naar de handelsrechtbank stapt, want dat is een op voorhand verloren zaak. Integendeel, laten we hopen dat de overheid dit stormpje aangrijpt om de hand in eigen boezem te steken en eindelijk open kaart speelt over de precieze modaliteiten en bedoelingen van deze bevriezing.

* De richtlijnen van de CREG zijn hierover glashelder: “De tijdelijke bevriezing van de opwaartse indexeringen van variabele contracten gaat bijgevolg van start op basis van de indexeringsparameters zoals door de leveranciers bekendgemaakt in hun tarieffiches op 1 april 2012.”

Reacties

Reageer