Verliezen Electrabel en Luminus dan toch (stilaan)?

Misschien, heel misschien zouden de echte verliezers van de “gasoorlog” dan toch Electrabel en Luminus kunnen worden.

Na de commotie van de laatste dagen over de ultieme prijsverhoging van zowat alle leveranciers, houden alleen de grote twee vol dat ze in hun recht zijn. Waarschijnlijk is dat nog waar ook, maar qua perceptie is het dodelijk. De challengers haasten zich om te zeggen dat ze allemaal de regering volgen, nu die eindelijk ongeveer duidelijk gemaakt heeft wat ze precies bedoelden. Eneco zal niet verhogen en Lampiris kondigt nog een lagere gasprijs aan vanaf 1 mei.

Deze kleine spelers, die met kleinere marges werken, worden bij een lange bevriezing een pak kwetsbaarder voor internationale prijsstijgingen. Electrabel en Luminus hebben hier minder last van, en zullen via rechtszaken waarschijnlijk nog hun gelijk halen over de verhoging op 1 april ook. Op het eerste zicht niet echt bevorderlijk voor de concurrentie …

Maar toch zou het kunnen verkeren. Misschien was het beschamende schouwspel van de voorbije week wel het langverwachte weksignaal voor een groot pak slapende klanten?

Want uiteindelijk is dat hetgene dat het meest zal bijdragen tot een substantiële verlaging van de energiefactuur van gezinnen en KMO’s: weggaan bij de historische spelers. Er is keuze zat, en qua prijs liggen de kleinere spelers allemaal op een zakdoek bij elkaar – ver onder de standaardtarieven van Electrabel en Luminus.

De zeer moeizame, bijna manu-militari doorgevoerde prijsbevriezing moet een gemiddeld gezin zo’n 58,40 euro opbrengen in 2012 en 117 euro in 2013. Officiële cijfers van de VREG, die te weinig aandacht kregen de voorbije dagen, tonen aan dat, als datzelfde gemiddeld gezin overstapt van de duurste naar de goedkoopste speler, het 437,29 euro bespaart.

Wat als … alle communicatie-gespin rond de Grote Bevriezing was geïnvesteerd in het sensibiliseren van consumenten?

Reacties

Reageer